Een bijenvriendelijke tuin creëeren

Blog Een bijenvriendelijke tuin creëeren

Bijen en hommels zijn onmisbaar in onze natuur. Ze bestuiven bloemen, maken honing en verbouwen gewassen. Toch hebben bijen het tegenwoordig moeilijk. Veel bijen worden bedreigd. Maar, jij kunt een handje helpen. Met de onderstaande tips heb jij binnen no time een bijenvriendelijke tuin.

1 Bloemen

Zet bloemen in de tuin waar wilde bijen en honingbijen van houden. Zorg ervoor dat je kiest voor bloemen die in verschillende maanden bloeien. Op deze manier hebben bijen bijna het hele jaar door bloeiende planten. Voorbeelden van bijen-geliefde planten zijn lavendel, zonnehoed, hemelsleutel, zonnebloem en kattenkruid. Ook zijn bijen dol op kruiden als tijm, salie en bieslook. Zo verwen jij niet alleen de bij, maar ook jouzelf. 

2 Hotel

Bijen moeten zich kunnen nestelen. Zet hiervoor in jouw tuin een bijenhotel neer, of een rommelig hoekje in jouw tuin met holle takken en boomstronkjes. Je kunt ook zelf een bijenhotel maken. Ook kun je een kale grond of een bakje leem neerzetten, zodat de bijen zich kunnen nestelen. Je kunt zelfs uitgebloeide planten laten staan. Sommige bijen overwinteren namelijk in uitgebloeide bloemen. Haal daarom de uitgebloeide bloemen pas in het voorjaar weg, wanneer de bijen uit hun winterslaap komen. 

3 Milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen

Als je last hebt van andere insecten die niet in jouw tuin thuishoren, kun je deze bestrijden. Let er dan wel op dat je preventieve en milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen gebruikt. Hiervoor kun je het etiket controleren: vermijd de stoffen imidacloprid, thiacloprid of acetamiprid. Deze stoffen zijn vaak giftig voor de bijen. 

Recente berichten